Matfag og matbransjen: Look to Rørosregionen!
En matregion i særklasse
Rørosregionen har befestet seg som en av Norges mest fremstående matregioner, kjent både for sine økologiske produkter og konvensjonelle gårdsprodukter. Men hva gjør denne regionen når det gjelder rekruttering av ungdommer til bransjen?
Etter tips fra Arnt Langen, en av ildsjelene for Rørosmat og Rørosmeieriet, tok vi i Mat- og meieriposten turen til Røros for å høre om hvordan regionen har lykkes med rekruttering til restaurant- og matfag.
Rekruttering i fokus: Fra nedgang til oppgang
"Vi hadde en utfordring," forteller Marit Evanger, prosjektleder for «Rekruttering til Restaurant og Matfag». "På Nord Østerdal videregående skole var det tidligere kun 4–5 elever som søkte linja hvert år, og vi sto i fare for å miste hele utdanningstilbudet." Gjennom en felles dugnad mellom bedrifter, skoler og fylkeskommuner ble prosjektet etablert.
"Prosjektet eies av Rørosmat og finansieres av Trøndelag og Innlandet fylkeskommuner. Vi har med oss representanter fra både skoler, ungdomsrådgivere og bedrifter i regionen," forklarer Marit. Hun legger til at en nøkkel var å bygge broer mellom ungdomsskolene og matbransjen.
Bedriftsbank og synlighet som nøkkelfaktorer
En viktig del av prosjektet var å opprette en "bedriftsbank" – en oversikt over hva bedriftene kan tilby som lærebedrifter og ressurser. "Ungdommene visste lite om matbransjen, og bransjen visste lite om skolene. Vi måtte skape en arena hvor partene kunne møtes og bli kjent," sier Marit.
Det har også vært avgjørende å bruke moderne kanaler for å nå ut til ungdom. "Vi må være der ungdommene er – på sosiale medier, og gjennom mesterskap og arrangementer som for eksempel ulike mesterskap innen kjøttbransjen, Ost-VM, og FoodContest," (red.anm. «Herningmessa») og lignende matbransjemesterskap sier Marit.
Resultatene lar ikke vente på seg
Hvordan har prosjektet gått? "Vi har klart å øke søkertallet fra 4–5 elever til 13 det første året. Det er en tredobling!" sier Marit stolt. Men utfordringene er ikke over: Innlandet fylkeskommune har redusert midlene til Tynset Videregående skole, noe som betyr at elevene må ta VG2 ved lærebedriftene. "Dette krever enda mer av bedriftene, men vi er klare til å støtte dem," understreker Marit, som også forteller at hun er veldig spent på fortsettelsen.
Tre tips til andre regioner
Hva kan andre regioner lære av Rørosregionen? Marit oppsummerer med tre klare råd:
- Skap interesse og blæst rundt matfag og matbransjen generelt i regionen og om mulighetsrommet matbransjen har lokalt.
- Kom i kontakt med ungdommene på lokale skoler og fortelle om muligheten til å ta grunnutdanningen i nærheten til hjemmet.
- Gå sammen om det å sikre at det finnes utdanningsmuligheter for matfag i regioner hvor det er flere matbransjer.
Rørosregionens suksess viser at samarbeid, synlighet og engasjement kan snu trenden! Mat- og meieriposten takker Marit Evanger og Arnt Langen for inspirasjonen – og ønsker lykke til videre!