Da fagprøven ble til et Kinderegg av løsninger

Kristian Stue Grav - en kreativ problemløser

Da fagprøven revolusjonerte produksjonen av standardprøver
Kristian Stue Grav, en ambisiøs automatiker ved TINE Meieriet Tunga, forvandlet en tidkrevende og tungvint prosess til en effektiv og HMS-vennlig løsning – alt som en del av sin fagprøve.

Kristian Stue Grav - en kreativ problemløser

Med innovasjon og engasjement løste Kristian Stue Grav HMS-utfordringer og reduserte kostnader.

En maskin som endrer alt

Hvordan håndterer man krevende og tidkrevende oppgaver når kostnadene øker, og arbeidsmiljøet sliter? For TINE Meieriet Tunga var svaret en fagprøve. Kristian Stue Grav, en ambisiøs automatiker, tok utfordringen med å automatisere produksjonen av melkestandardprøver til Norsk Melkeråvare. Resultatet? En egenutviklet maskin som endret prosessen og sparer både tid, helse og penger.

Bakgrunnen: Fra manuelt slit til moderne automasjon

Produksjonen av melkestandardprøver er en nøkkeloppgave i TINEs kvalitetsarbeid. Prøvene kontrollerer stabiliteten på analyseinstrumentene, og sikrer riktig standard på analysene ved laboratoriet. Tidligere ble denne jobben gjort manuelt ved Norsk Melkeråvares laboratorium på Heimdal.

Bildet: Helena Olsson Smeby illustrerer hvordan melkeprøvene tidligere ble fylt.

Stein Håvard Jønvik, nå leder ved laboratoriet på TINE Meieriet Tunga var tidligere ansatt på Norsk Melkeråvares laboratorium på Heimdal, beskriver prosessen som både tung og tidkrevende: En tankbil med melk ble kjørt til Heimdal i ens æren, hvor melk først ble fylt over i bøtter, deretter i beholdere, og til slutt manuelt i små prøvebeger. Dette krevde to medarbeidere som jobbet en hel dag – hver uke – med å håndtere tusenvis av beger.

Håndteringen førte til HMS-utfordringer og høye kostnader, noe som gjorde behovet for en ny løsning stadig mer presserende.

Kristians løsning: En fagprøve utenom det vanlige

Da Kristian Stue Grav fikk i oppgave å løse denne utfordringen som del av fagprøven sin, satte han i gang med en imponerende kombinasjon av kreativitet og teknisk kunnskap. Med bakgrunn som industrirørlegger og automatiker, og med robotprogrammering som hobby, tok han utfordringen med stor entusiasme. Kristian deltok for noen år siden i VM i «FIRST Global Challenge» i Dubai, hvor han og hans team, vant en gjev pris i robot-programmering!

Han designet og bygde en helautomatisk maskin som tar seg av hele prosessen. Fra 1 manuell ventil til 24 automatiserte ventiler, 1 pumpe og 1 tank i en kompakt løsning – maskinen er et eksempel på effektivitet og innovasjon. Kristian benyttet også gjenbruksmaterialer og rimelige komponenter for å holde kostnadene nede, og maskinen ble satt sammen ved hjelp av hans egne sveise- og monteringsferdigheter. Sikkerhet står i høysete det ble foretatt risikovurderinger og Level/Performance Level-vurderinger før maskina ble tatt i bruk. 

Resultatet: Effektivitet og HMS-gevinster

Helena Olsson Smeby, laboratorieingeniør ved TINE Meieriet Tunga, forteller at arbeidet med melkestandardprøvene nå er drastisk forbedret.

Tiden brukt på oppgaven har blitt kraftig redusert, og den manuelle håndteringen er nærmest eliminert. Maskinen har også fått en tilleggsfunksjon som Kristian utviklet etterpå: En lokkpåsetter som enkelt og effektivt lukker alle prøvebegerne med et enkelt drag.

Bildet: Enkel løsning for lokkpåsetting.

Prosessen er nå både tryggere, raskere og langt mindre belastende for medarbeiderne. Samtidig sparer TINE betydelige kostnader på en løsning som er tilpasset deres spesifikke behov.

Lokal innovasjon som inspirerer

Dette prosjektet er et glitrende eksempel på hva man kan oppnå med lokalt engasjement og kompetanse. Ved å gi rom for kreative og faglig sterke medarbeidere, har TINE Meieriet Tunga ikke bare løst en krevende oppgave, men også utviklet en løsning som kunne vært en modell for andre i bransjen.

Kristians historie viser hvordan en bred faglig bakgrunn kombinert med pågangsmot kan føre til banebrytende resultater. For TINE er dette et bevis på at innovasjon ofte skjer best der utfordringene faktisk oppstår.

 


NML ønsker alle en riktig god jul!

19 desember 2024

Dette er NMLs jule- og nyttårshilsen for 2024. En liten fot i bakken fra året som snart er bak oss, om viktigste hendelser, resultater og fremtidige muligheter. Takk til alle medlemmer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere for engasjement og innsats!

Nordisk Meierikongress 2025

17 desember 2024

Utvid ditt nettverk, møt nordiske kolleger og få fagpåfyll ved Nordisk Meierikongress i Reykjavik 20. -22. mai 2025. Les mer om kongressen her, som har tittelen: Unlock the power of dairy for people and the planet.

Scroll til toppen