Meieribransjen har voksesmerter i Nord-Østerdal og Røros, noe vi fikk høre da vi var på besøk hos Synnøve Finden i Alvdal og Rørosmeieriet. Krevende, men moro - og det er jo et luksusproblem, sier medarbeidere vi møtte ved begge meieriene. Det ble gode møter og samtaler om ulike tema.
Synnøve Finden, Alvdal.
Første besøket var hos Synnøve Findens største meieri som ligger i Alvdal og ved foten av Tron-fjellet.
Hos Synnøve Finden er det full aktivitet gjennom hele uka og hele døgnet. På tross av hektisk aktivitet, fikk vi avlegge meieriet et besøk og vi møtte bl.a. Jonny og Thea, som engasjert spurte om både muligheter og medlemsfordeler NML kan tilby.
Vi ble enige om å planlegge en ny runde hos Synnøve Finden i Alvdal om ikke så lenge, slik at flere får muligheten til å bli bedre kjent med NML.
Rørosmeieriet.
Deretter gikk turen videre til Røros der Rørosmeieriet ligger, ikke langt fra de flotte gatene med lav trehusbebyggelse og med den karakteristiske Røroskirka.
Rørosmeieriet er også arrangør av konferansen "Tilbake til fremtiden", som foregikk samtidig som NML var på besøk. Konferansen omhandlet bl.a. økologi, terroir, opprinnelse, kultur, norsk og nordisk samarbeid og nettverk. Ca. 150 deltakere fra Norge og Norden deltok på konferansen.
Økologiske melkeprodukter med Røros som utgangspunkt, er etterspurt i markedet. Derfor har medarbeiderne ved Rørosmeieriet hektiske dager med å kunne produsere nok og ikke minst ha tilstrekkelig med medarbeidere for å dekke den økende produksjonen. På tross av hektisk aktivitet, var det allikevel medarbeidere som gjerne ville høre om NML.
Etter god samtale og diskusjoner med Kristin, Arnt, Bjørn og Ingeborg, ble vi enige om at NML tar en ny informasjonsrunde ved en senere anledning, da flere ved meieriet ønsker å bli mer kjent med NML og muligheter.
NML takket for at vi fikk komme på besøk hos travle aktører i bransjen i Nord-Østerdal og Røros. Godt tegn er det at det er mye å gjøre og som de selv sier; det er jo kjempebra at det er økning i etterspørselen av flotte, norske meieriprodukter, selv om det til tider oppleves som en hektisk arbeidshverdag! Det motsatte hadde vært langt verre!
Ingrid Skancke, som kan sies står bak dagens Rørossmør, beskriver godt hvordan smøret skal være!