Rørosmeieriet medarrangør for nordisk fagarena.

Tilbake til fremtiden

Gjennom konferansen; Tilbake til fremtiden, satte Rørosmeieriet fokuset på "terroir" og lokale smaker i nordisk mat og melkeproduksjon. Rørosmeieriet var en av de som sto bak konferansen som ble avhold på Røros nylig. Konferansen samlet fagfolk fra Norden, inklusive elever og studenter fra utdanningsinstitusjoner.

Tilbake til fremtiden

I mars ble på Røros det avhold en nordisk konferanse fra mat og landbruksmiljøer relatert til økologi og fokus på lokal mat, med tyngdepunkt på melk. Formålet var å lære av hverandre og knytte nordiske kontakter

Arrangøren av konferansen var Rørosmeieriet, i samarbeid med både Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Mære landbruksskole, Torsta Landbruksskole i Sverige og Kalø Økologiske Landbrugskole i Danmark.

Konferansen foregikk ved Røros Hotell og Røros Kultur- og konferansesenter "Storstuggu". Ca. 150 deltok på konferansen som har fått økonomisk støtte av Nordisk ministerråd (del av satsingen Ny Nordisk Mat).

Deltakere fra store deler av verdikjeden og sammensatt foredragsprogram

På konferansen var store deler av fagekspertisen innen mat- og melk samlet på et brett, både lokalt, nasjonalt og Nordisk. Det var deltakere fra landbruksskoler, forskningsmiljø, forvaltning, næringsliv, restauranter og reiseliv fra Norge, Sverige og Danmark tilstede.

Det var foredragsholdere som ga oss innsikt i ulike problemstillinger relatert til mat- og melkeproduksjon i de nordiske landene.

Her kan nevnes Norgesgruppen, Coop, Eldrimmer, Opaker Gård, Grand Fromage, Nørgaard  Gedemejeri, Nibio, Landbruks- og matdepartementet og Stiftelsen Norsk Mat for å nevne noen.

Et viktig bidrag for utvikling i matbransjen

Rørosmeieriet er i dag en inspirator for melkemiljøet i Norge og Norden. Konferansen var nok et bidrag i den retning, der det ble gitt gode rammer for erfaringsutveksling på tvers av landegrense med fokus på utvikling, optimisme og økt forbruk av nordiske melkeprodukter. 

Konferansen understreker at Røros med Rørosmeieriet i spissen, er en arena for utveksling av kompetanse og kunnskap mellom fagmiljø, næringsliv, utdanningsinstitusjoner og fremtidige jordbrukere og ansatte i næringen i store deler av Norden.

Som deltakere  på konferansen forstår en mer av hvordan ting henger sammen og og at kunnskap om smak og terroir (jordsmonn), vil få større betydning for produktutvikling og innovasjon i matbransjen i fremtiden. At kunnskapen en benytte seg av i tidligere tider om jordsmonn og smak på mat, faktisk blir retningsgivende for fremtiden; Tilbake til fremtiden.


Norske oster tok med seg hele 47 medaljer under World Cheese Award 2024

20 november 2024

Norske ysterier tok 47 medaljer i verdens største ostekonkurranse; World Cheese Awards 2024. Synnøve Finden, Snertingdal Ysteri, Tingvollost og TINE var blant de norske produsentene som gjorde seg godt bemerket og løftet Norge som en ledende matnasjon med ost i verdensklasse.

NML på informasjonsmøte ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet

20 november 2024

Under NMLs besøk ved KBM på NMBU møtte vi over 30 studenter for å snakke om partssamarbeidet i Norge, verdien av fagorganisering og praktiske råd for studenter. Tillitsvalgte, fagfolk og forsikringsmegler bidro med innsikt og erfaring, og studentene stilte engasjerte spørsmål. Smaksprøver fra ulike meieriselskaper satte en ekstra spiss på arrangementet, som ble både lærerikt og inspirerende.

Husk vår medlemskampanje i november!

19 november 2024

NML-kampanje i november! Jobber du i matbransjen, er du uorganisert eller er usikker på fagforeningstilhørighet: Velkommen til oss i NML-familien! Melder du deg inn i løpet av november og får du kontingentfri måned i desember!

Scroll til toppen