I mars ble på Røros det avhold en nordisk konferanse fra mat og landbruksmiljøer relatert til økologi og fokus på lokal mat, med tyngdepunkt på melk. Formålet var å lære av hverandre og knytte nordiske kontakter
Arrangøren av konferansen var Rørosmeieriet, i samarbeid med både Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Mære landbruksskole, Torsta Landbruksskole i Sverige og Kalø Økologiske Landbrugskole i Danmark.
Konferansen foregikk ved Røros Hotell og Røros Kultur- og konferansesenter "Storstuggu". Ca. 150 deltok på konferansen som har fått økonomisk støtte av Nordisk ministerråd (del av satsingen Ny Nordisk Mat).
Deltakere fra store deler av verdikjeden og sammensatt foredragsprogram
På konferansen var store deler av fagekspertisen innen mat- og melk samlet på et brett, både lokalt, nasjonalt og Nordisk. Det var deltakere fra landbruksskoler, forskningsmiljø, forvaltning, næringsliv, restauranter og reiseliv fra Norge, Sverige og Danmark tilstede.
Det var foredragsholdere som ga oss innsikt i ulike problemstillinger relatert til mat- og melkeproduksjon i de nordiske landene.
Her kan nevnes Norgesgruppen, Coop, Eldrimmer, Opaker Gård, Grand Fromage, Nørgaard Gedemejeri, Nibio, Landbruks- og matdepartementet og Stiftelsen Norsk Mat for å nevne noen.
Et viktig bidrag for utvikling i matbransjen
Rørosmeieriet er i dag en inspirator for melkemiljøet i Norge og Norden. Konferansen var nok et bidrag i den retning, der det ble gitt gode rammer for erfaringsutveksling på tvers av landegrense med fokus på utvikling, optimisme og økt forbruk av nordiske melkeprodukter.
Konferansen understreker at Røros med Rørosmeieriet i spissen, er en arena for utveksling av kompetanse og kunnskap mellom fagmiljø, næringsliv, utdanningsinstitusjoner og fremtidige jordbrukere og ansatte i næringen i store deler av Norden.
Som deltakere på konferansen forstår en mer av hvordan ting henger sammen og og at kunnskap om smak og terroir (jordsmonn), vil få større betydning for produktutvikling og innovasjon i matbransjen i fremtiden. At kunnskapen en benytte seg av i tidligere tider om jordsmonn og smak på mat, faktisk blir retningsgivende for fremtiden; Tilbake til fremtiden.