TINE gjør grep som medfører endringer for ansatte - NML følger saken tett.

TINE investerer over 2 milliarder kroner i norsk hvitostproduksjon - endrer produksjonsstrukturen.

TINE varsler endringer i produksjonsstrukturen som innebærer både investeringer og nedleggelser. NMLs tillitsvalgte har vært involvert i prosessen og vil følge den videre slik at de ansattes rettigheter blir ivaretatt. 

TINE investerer over 2 milliarder kroner i norsk hvitostproduksjon - endrer produksjonsstrukturen.

TINE gjør endringer i sin produksjonsstruktur. Tillitsvalgte i NML har vært involvert i prosessen og vil følge den tett fremover slik at ansattes rettigheter blir i varetatt. NML oppfordrer medlemmer som har spørsmål  om saken til å ta kontakt med NMLs sentrale tillitsvalgte eller sekretariatet.

Fra TINEs pressemelding:

Styret i TINE har vedtatt å investere 2,2 milliarder kroner innenfor hvitostproduksjon ved anleggene på Verdal og Byrkjelo de neste 10 årene. Samtidig er det vedtatt å legge ned ysteriene i Ørsta og Tresfjord i løpet av en periode på 3 - 7 år.

TINE har i dag en overkapasitet på hvitostproduksjon på 30 prosent. For å sikre konkurransekraft på lang sikt, jobber TINE kontinuerlig med å tilpasse kapasitet og struktur. Det tas nå viktige steg for å legge til rette for en mer robust og effektiv produksjon av hvitost i årene som kommer.

– TINE investerer tungt i framtidens hvitostproduksjon, fordi vi skal være et sterkt og konkurransedyktig merkevareselskap i årene som kommer. Dette viser også TINEs vilje til å fortsatt satse på hjørnesteinsbedrifter og arbeidsplasser i distriktene. Samtidig må vi ta tøffe valg, og konsernstyret har vedtatt å legge ned anleggene i Ørsta og Tresfjord. Det er nødvendig for å styrke industriens effektivitet og sikre et bærekraftig næringsgrunnlag for 7700 melkebønder over hele landet - i møte med import og stadig større konkurranse i det norske meierimarkedet, sier styreleder i TINE, Marit Haugen, og viser til at TINE også de siste 10 årene har investert 12 milliarder kroner i industrianlegg og lokale arbeidsplasser i mange regioner.

Geopolitiske hensyn

Det skal også gjennomføres en videre utredning rundt blokk- og hjulostproduksjon ved ysteriene i Elnesvågen og Sømna.

– Verden er i endring, og geopolitisk uro skaper usikkerhet for handel og tollregimer. Det er viktig at vi har en grundig forståelse av hvordan dette kan påvirke oss fremover. Utredningen vil gi oss et bedre beslutningsgrunnlag for å innrette TINEs fremtidige anleggsstruktur i et stadig mer komplekst marked. Vårt mål er å være best mulig rustet til å ta gode, langsiktige valg for norsk melkeproduksjon, industri og forbrukere, understreker konsernsjef i TINE, Ann-Beth Freuchen.

I tillegg igangsettes det en egen kartlegging tilknyttet optimal melkeanvendelse i Nordland, utfra logistikkhensyn og sårbarhetsanalyser. Dette inkluderer en vurdering av anlegget på Sandnessjøen.


En industri for fremtiden
TINE investerer også over 1,5 milliarder på ysteriet i Verdal og nesten 700 millioner på ysteriet i Byrkjelo, og tar dermed viktige grep for å sikre en sterk og konkurransedyktig industri fremover.

– Vi bygger en industri for fremtiden. Når TINE skal investere over 2 milliarder kroner i norsk fastlandsindustri de neste 10 årene, gjør vi det for å skape et mer konkurransedyktig selskap. Vi skal være best på kvalitet, innovasjon og bærekraft, og det krever at vi utnytter ressursene våre smart. En effektiv industri er helt avgjørende for å skape verdi for melkebøndene, som eier oss i lag. Det er med å sikre at de kan fortsette å produsere mat i hele Norge – med alle de positive ringvirkningene det skaper for arbeidsplasser, bosetting og verdiskaping, sier Freuchen.

Hun er opptatt av at omstillingene skjer på en ryddig og ansvarlig måte, med respekt for de ansatte og den kompetansen de har bygget opp.

– De berørte anleggene har en unik kompetanse som vi vil trenge i årene fremover, og vi er opptatt av å ivareta våre medarbeidere på en god måte. Prosessen vil foregå over flere år med en gradvis nedskalering av produksjonen, og erfaring fra tidligere viser at mange velger å ta imot tilbud om ny jobb ved våre andre anlegg. Derfor er det ikke hensiktsmessig å sette et konkret tall på hvor mange årsverk som vil falle bort, fortsetter hun.

Det er foreløpig ikke satt noen dato for når TINE vil ha gjennomført de videre vurderingene av Elnesvågen i Møre og Romsdal, samt Sømna og Sandnessjøen i Nordland.

– Vårt fokus fremover er å bygge et solid beslutningsgrunnlag som styrker TINEs konkurransekraft i årene fremover, avrunder Freuchen.

Kontakt:

TINE Pressevakt: 482 30 994 (ikke SMS)


Kurstilbud til NML-medlemmer!

27 januar 2025

Vår danske søsterorganisasjon har inngått avtaler med både utdanningsinstitusjoner og bedrifter om en rekke kurs for sine medlemmer. Også i år kan våre medlemmer kan delta på disse kursene -til gode betingelser!

Økning av søkere til matfagopplæring i Rørosregionen

09 januar 2025

Rørosregionen har klart å tredoble antall søkere til restaurant- og matfag ved å satse på samarbeid mellom skoler, bedrifter og fylkeskommuner. Gjennom ulike initiativ, viser regionen hvordan man kan inspirere ungdom til en fremtid i matbransjen. Rørosregionen er et forbilde for rekruttering til norsk matindustri!

Scroll til toppen