Bakgrunnen for strukturutredningen er TINEs overkapasitet som en følge av endringer i forbruket av melk og meieriprodukter og konkurransesituasjonen, både nasjonalt og internasjonalt. Salget av konsummelk har gått ned med nesten 40% på de 10 siste årene.
Foto: Fra tapperiet på TINE Sola.
mens også andre produksjoner av produkter som f.eks. brunostprodukter har også hatt dalende salg med hele 16% i samme periode.
TINE har derfor hatt betydelig overkapasitet på disse produksjonsretningene og tar derfor grep som skal sikre TINES økonomi og posisjon for framtida. Dette er store grep som innebærer betydelige anleggsnedleggelser som berører 250 medarbeidere, der 100 årsverk blir overflødig! Følgende er resultatet av beslutningen i TINEs styre:
- Meierianlegget på Sem i Tønsberg legges ned i løpet av 2025.
- Meierianlegget i Kristiansand legges ned i løpet av 2025.
- Melke- og fløtetappingen ved anlegget på Sola og på Frya opphører i løpet av henholdsvis 2024 og 2025.
- På Sola beholdes lager, mens dette legges ned på Frya.
- Frya skal fortsatt være et satsingsanlegg for yoghurt, crème fraîche og cottage cheese (der markedsutviklingen er positiv).
- Driften i Lom og Skjåk videreføres, men i et mindre omfang.
- Lom og Skjåk skal satse på et eget konsept basert på den grytekokte, tradisjonsrike, originale oppskriften på Gudbrandsdalsost.
- Deler av produksjonen i Lom og Skjåk skal gradvis flyttes over til Byrkjelo eller Storsteinnes.
TINE varsler tett oppfølging og at de skal sikre gode prosesser for de som er berørt.
NMLs tillitsvalgte har vært involvert i prosessen, og NML er selvsagt bekymret for omfanget av endringene! I den videre prosessen forventer NML at TINE sikrer god informasjon til sine medarbeidere og ivaretar alle TINE-medarbeiderne på en god måte, ikke minst de som blir direkte berørt. Vi forventer at TINE strekker seg langt for å finne gode løsninger for de berørte og selvsagt at lov og avtaleverk følges. Som fagforening vil vi også bidra i prosessene, slik som vi pleier å gjøre og skal i slike situasjoner.